maanantai 26. elokuuta 2013

Kun kaikki ei mene putkeen...

Ostin keväällä Eurokankaan palalaarista punavalkoista trikoota trikootunikaa silmällä pitäen. Saatuani juhlamekon valmiiksi tartuin tuumasta toimeen ja tilasin Ikasyriltä Onion 2035:n kaavat. Ajattelin samalla testata juuri saapunutta kantinkääntäjää, (klik), Ruotsista tilattua ja Husqvarnan koneisiin tehtyä. 

Minulla oli luulo, että tunika tulee valmiiksi yhden illan aikana mutta toisin kävi. Kaikki takkusi. Tain no, ei ihan kaikki, sillä kantinkääntäjä käänsi resoria mukisematta. - Mitä nyt yhdessä kohdassa päästi kankaan omille teilleen. Kuvat eivät ole tarkkoja, puhelinkin kieltäyty yhteistyöstä sinä iltana. Mut joka tapauksessa. Kantinkääntäjä on testattu ja oivaksi ompelukaveriksi havaittu. 


Jälki voisi olla siistimpää mutta se ei parane kuin harjoittelemalla. Uutta trikoovaatetta siis kehiin! 


Mutta uljaan alun jälkeen alkoivat vaikeudet. Huomasin, että kaavojen muokkauksesta huolimatta kaula-aukko oli liian suuri, kiinnitin toisen hihan RANTEESTA hiha-aukkoon, ommelta purkaessa sain muutaman reiän aikaiseksi, uskollinen saumurini teki leikkauslakon, katkoi siinä sivussa langat ja pisteenä iin päälle toisen neulankin. 

Ihan siinä piti ottaa parin päivän tauko ompelemiseen, maalata eteisen hattuhylly ja naulakko - ja tarttua jälleen härkää sarvista. Pienensin kaula-aukon olkasaumojen avulla. Laiton rinnan alle framilonin ja hihansuuhun kuminauhaa. 


Viskoositrikoo laskeutuu kivasti, eikä tunika pönötä yhtään takaakaan. 


Ja edestäkin tämä on mukiinmenevä. Kyllä tätä kelpaa töissä pitää kunhan syksy tulee ja ilmat kylmenevät. 


Mutta. Kyllä minulla voi jokin muukin mennä vikaan kuin ompelukset. Etsiskelin tässä kerrattain Eurokankaasta mukavaa laskeutuvaa viskoosia paitaa varten. En löytänyt oikean väristä ja myyjän kehoituksesta ostin reilun palan valkoista viskoosia värjätäkseni sen punertavaksi. 

Ostin oikeanlaiset värit, esipesin kankaan, laitoin tykötarpeet pesukoneeseen...


 ...ja löysin ohjelman loputtua tällaisen kaverin.  En käsitä mikä värjäyksessä meni vikaan. Ehkä myyjä oli väärässä, kangas ei kertakaikkisesti soveltunut värjäykseen. 

En kuitenkaan lannistunut. Prismassa käydessäni otin mukaani värinpoistajaa, heitin  kankaan koneeseen... 


...ja noukin tämän näköisen tuotoksen kuivumaan. Olin ajatellut värjätä tämän mustaksi mutta taitaa jäädä. Ei tästä varmaan tasaista saisi. 

-Mutta ei niin pahaa eittei jotain hyvääkin. Myyjä myi minulle todella reilusti kangasta, laittoi vielä 20cm kaupan päälle, ettei kutistuessaan loppuisi kesken tämä kuuluisa kangas. Mutta mitä vielä. Äsken mitatessani kangas oli saanut 10 cm lisää pituutta! :-D


Uteliaisuuttani värjäsin kuin värjäsinkin kankaan mustaksi. Täällä (klik) juttua siitä mitä kankaasta sain aikaiseksi. 20 kommenttia:

 1. Kauniin tunikan olet saanut aikaiseksi. :)
  Oli pakko hörähdellä ääneen tuolle EK:n surkuhupaisalle kankaalle. :D

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Ja kuten arvata saattaa, täälläkin nauretaan! :-D

  VastaaPoista
 3. Kiva tunika! Tuo kankaan tarina oli kyllä aika hauska. :) Olitko muuten pessyt kangasta ennen värjäämistä? Mulle kävi samalla tavalla, mutta en esipessyt kangasta ennen värjäysyritystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pesin kuin pesinkin kankaan etukäteen. Tiedä sitten oisko sinne jäänyt jotain käsittelyaineen jämiä. Joka tapauksessa mielikuvitusta saa käyttää jos kankaalle aikoo käyttätarkoituksen kehitellä. :-)

   Poista
 4. Päivän hauskin teksti, siis kangasseikkailun osalta. Todella upea tunika, vaikkakin vaikeuksien kautta. Täällä myös toinen ompelija joka vannoo kantinkääntäjän nimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-D Mutta totta turiset. Kantinkääntäjästä en luopuisi. En siltikään vaikka vähemmän trikoovaatteita ompelen.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos. Tästä tuli kivempi kuin osasin odottaa! :-)

   Poista
 6. Hih hih! Anteeksi, pakko hihittää. Lohdullista, että muillakin välillä ompeluhuoneessa sattuu ja tapahtuu. Kaunis tunika kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ja kyllä näille kommelluksille saakin jo hihitellä. :-D

   Poista
 7. Mä niiiin kateellisena luen sun kantinkääntäjästä, oivallisesta kaverista!:/ Ostin oman, mutta luulin ostavani vähä erilaisen ja toiseksi en saa sitä toimimaan siististi. Harjoituksen puutetta vai mitä? Murr joka tapauksessa..

  VastaaPoista
 8. Anu, kantinkääntäjä oli kyllä loistolöytö. Onneksi on Saumavara ja Ompeluelämää ryhmät, sieltä sain vinkin Husqvarnan omasta kääntäjästä.
  - Niin ja onneksi on läjäpäin neuloja, ei haittaa vaikka jokunen katkeaisikin! ;-)
  Tsempit harjoitteluun! :-)

  VastaaPoista
 9. Nostan hattua sun periksiantamattomuudelle!! :) jollakin olis jo joku voinu lentää seinään. ;)
  Tunikasta tuli kommelluksien jälkeen hieno!!

  VastaaPoista
 10. Kuka on sisukas missäkin... ;-) Ja oranssi kangas muuttui koneessa mustaksi. Huomenna sit näkee hämääkö kosteus vai onko kangas kuivanakin tasaisen musta...

  VastaaPoista
 11. Voi kuinka tulin hyvälle mielelle löytäessä sinun blogin toisen blogin kautta. Hykertelin itsekseni kommelluksille, vaik ei sais. Se on vaan niin lohdullista et muillakin sattuu ommellessa kaikenlaista.
  Olet tosi taitava, teit kauniin ja kivan mallisen tunikan. Olen haaveillut saman mallisesta jo vähän aikaa. Luin blogiasi ja katselin kuvia ja minulle tuli vahva tunne, että olet se ihana Riikka ystäväni nuoruusvuosilta eteläsuomesta. Minäkin ompelen omaksi ja lasten iloksi milloin mitäkin. Tulen toistekin vieraisille! T: Minna (Joensuusta)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, minäpä minä se olen. Laitapa mulle joskus sähköpostiin kuulumisianne - monen monta vuotta on mennyt ettei olla nähty edes vilaukselta! <3
   Ja totta, käsityöt on tosi mukava harrastus. Blogia pidän lähinnä siksi, että näkisin itse olenko lainkaan uutta oppinut!

   Poista
 12. Vierailulla tulin käymään :) Tunikasta tuli ihana vaikka vaatikin välillä välipäiviä :) Minäki surautin Yks päivä samaisella kaavalla itelle tunikan, ilman rinnan alla olevaa leikkausta ja tuli hyvä! Nämä sun jutut saa kyllä aina hymyn huulille!! -Eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monikäyttöinen kaava, tätä käytän vastakin. Iloisia syyspäiviä sinne ja onnistuneita ompeluksia myös! :-)

   Poista
 13. Oletko ollut tyytyväinen tuohon Husqvarnan omaan kantinkääntäjään? Tuo Husqvarnan näyttää niin erilaiselta kuin Janomen, mutta saisi suoraan kiinni koneeseen ilman teippejä :) Saako tuolla tehtyä kolminkertaista kanttia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut kantinkääntäjään tyytyväinen juuri sen helppouden vuoksi. Työntää vain paininjalkaan kiinni ja lähteä ompelemaan. Mut ompelen sen verran vähän trikoovaatteita etten osaa kovin monipuolisesti arvioida tämän mallin hyviä ja huonoja puolia. Jos olet fb:ssä niin siellähän on käyty saumavara- ja ompeluellämää-ryhmissä keskustelua just tästä mallista. Voit laittaa sitä kautta viestiä Enni Pöykölle. Tiedän, että Enni käyttää paljon juuri samaa kantinkääntäjää kuin minäkin. :-)

   Poista